Jaarverslag 2020 HeiligHartziekenhuis Lier

Medewerkers

Een plaats met speciale aandacht voor een toffe werksfeer en een goede band met collega’s waarbij wederzijds respect en open communicatie hoog in het vaandel gedragen worden.

‘Medewerkers Support Team’ lanceert “No stress” app voor medewerkers

Tijdens de Week van de Geestelijke Gezondheid heeft het ‘Medewerkers Support Team’ (MST) van het Lierse ziekenhuis een gloednieuwe app gelanceerd voor de eigen collega’s. Het doel van de app is enerzijds tips te bieden aan collega’s die kampen met een vorm van stress: hoe herken je stress bij jezelf maar ook bij collega’s, wat kan je zelf doen?

Anderzijds biedt deze app een rechtstreekse lijn naar hulp, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. “Het thema van deze Week van de Geestelijke Gezondheid” is niet toevallig “samen veerkrachtig””, zeggen Julie, Valentine en Jolien van het MST. “Ook wij vinden het erg belangrijk dat we onze collega’s helpen bij hun mentale welzijn. Dat deden we tijdens de corona-piek dit voorjaar, maar blijven we ook doen doorheen het jaar.”

Geef eens een compliment dat blijft plakken…

1 maart, dat is traditioneel complimentendag. Dit jaar kozen we ervoor om elke medewerker te voorzien van een stickervel boordevol al dan niet te personaliseren complimenten. Uitdelen en … plakken maar!

Bovendien pakte de werkgroep ‘Veerkracht’ uit met een joekel van een banner op een van de buitenmuren van het ziekenhuis. “Ik ben blij dat gij in mijn team zit” verwelkomt iedereen die via de personeelsparking het ziekenhuis betreedt.

‘Dikke vette merci!’ kalender

2020, het klonk als een mooi en evenwichtig jaar. We lanceerden een nieuw logo en keken vol goede moed naar de toekomst. De realiteit bleek echter anders te worden…

We werden plots ondergedompeld in de harde realiteit van de coronapandemie, we werkten met z’n allen heel erg hard om alle patiënten de beste zorg te geven, verbouwden het ziekenhuis in een mum van tijd, vonden nieuwe manieren van werken, sprongen voor elkaar in de bres, met een lach en een traan. We deden het allemaal…

Enige vorm van ontspanning of teambuilding kwam niet aan de orde.

Ook het feestcomité kon niet zorgen voor een spetterend personeelsfeest, geen pannenkoekenbak, en ook de traditionele kerstdrink zullen we een jaar moeten opschuiven.

Daarom zochten en vonden we toch een manier om enerzijds alle collega’s te bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar én wat voor ontspanning en teambuildingsfun te zorgen…. We presenteerden onze medewerkers dan ook de “DIKKE VETTE MERCI KALENDER 2020”!

De adventkalender telt af van 1/12 tot 18/12, de dag dat we kerstdrinkgewijs het glas zouden heffen…. Achter elk deurtje schuilt een verrassing.

Professionele fotoshoot voor warme collega’s

Begin 2020 organiseerden we een heuse fotoshoot mét professionele fotograaf voor alle collega’s die graag mee een gezicht gaven aan het ziekenhuis. Onder de slogan “omarm jezelf met warme collega’s” kwam een nieuwe employer branding campagne op gang waarbij dus enthousiaste collega’s poseerden voor de fotograaf. En of dit in de smaak viel! Het resultaat bewonder je o.a. op lijnbussen, advertenties en online.

Uitbreiding artsenkorps

Doorheen 2020 kwamen niet minder dan 9 nieuwe artsen onze rangen vervoegen. We stelden ze, samen met de artsen van het jaar ervoor, voor aan de eerstelijn van onze regio tijdens een boeiend webinar dat je in het filmpje kan herbekijken.
  • Dr. Cheng Chung Yin (Jenny Cheng) – pijnarts/anesthesist
  • Dr. Lynn De Roeck – plastisch chirurg
  • Dr. Jelena De Vrieze – kinderarts
  • Dr. Caroline Gregoir – gynaecoloog
  • Dr. Carolien Ceulemans – spoedarts
  • Dr. Anthony De Smet – vaatchirurg
  • Dr. Ingrid Wittevronghel – gynaecoloog
  • Dr. Anuschka Storms – psychiater
  • Dr. Nathalie van den Broek – algemeen chirurg

An apple a day…

…houdt vooral onze zorgverleners aan het werk! Want tijdens de zware maanden die elke medewerker van het ziekenhuis doorstond, kon men gelukkig regelmatig vitamientjes bijtanken door de fruitmanden die werden uitgedeeld.

Het initiatief kwam de directie, maar werd op mysterieuze wijze overgenomen door een anonieme schenker, die later leverancier Rentokil bleek te zijn. Een gebaar dat ten zeerste geapprecieerd werd!

Bijzondere leerplek voor studenten verpleegkunde

Je moest maar eens een student verpleegkunde zijn in het jaar 2020, waarin covid-19 regeerde over de wereld. Het werd dan ook een meer dan unieke stage voor deze studenten, die haast onherkenbaar ingepakt, ook de knepen van het vak leerden op een echte covid-afdeling.  

Stefaan Vansteenkiste nieuwe algemeen directeur

De raad van bestuur van het HeiligHartziekenhuis in Lier heeft Stefaan Vansteenkiste benoemd tot algemeen directeur. Stefaan bekleedde deze functie al ad interim sinds het vertrek van Jonathan Dherde in januari en neemt nu het roer definitief over.

Stefaan Vansteenkiste startte in ons ziekenhuis als ICT directeur in februari 2017. Hij heeft een ruime ervaring opgebouwd in de ziekenhuissector in België en in het buitenland. Hij kijkt er naar uit het ziekenhuis, in nauwe samenwerking met alle stakeholders, verder te leiden en te werken aan een toekomst waarbij kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen in de regio Lier verzekerd blijft.

Nieuw pakket arbeidsvoorwaarden

 

Het ziekenhuis sloot een nieuwe CAO af rond een vernieuwd pakket arbeidsvoorwaarden. De flexibiliteit, inzet en loyaliteit van onze medewerkers belonen en de koopkracht voor zoveel mogelijk werknemers verhogen. Dat waren twee belangrijke criteria bij de onderhandeling over de nieuwe CAO. Zo werd de toeslag voor zaterdagwerk verhoogd en werden maaltijdcheques ingevoerd.

Dr. Sofie Denkens nieuw diensthoofd pijnkliniek

Anesthesist dr. Sofie Denkens neemt in juli 2020 de fakkel over van dr. Christian Merckx als diensthoofd van de pijnkliniek Algolier. Dr. Merckx wordt op zijn beurt diensthoofd anesthesie. In 2019 behaalde dr. Denkens nog het gerenommeerd internationaal FIPP (Fellow of Interventional Pain Practice) certificaat behaald.

Door dit certificaat behoort ze tot de ‘elite group of the very best interventional pain physicians around the world’.  

Recht uit het hart

Een pakketje mondmaskers uit een automaat halen. Wat voor de 130 artsen en 1.200 medewerkers van het ziekenhuis een alledaagse operatie was, werd plots een bijzonder moment. Om hun medewerkers een hart onder de riem te steken voegde het ziekenhuis bij de maskers kaartjes met motiverende boodschappen. Een klein gebaar dat gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de ziekenhuismedewerkers toverde. Eentje dat zelfs onder het mondmasker zichtbaar bleef…

Vrijwillige handen tijdens coronapieken

En plots was er corona. Het hele land lag plat, de ziekenhuizen draaiden op volle toeren. Gelukkig kregen we hulp langs alle kanten. Mensen haalden hun naaimachines boven, schonken stoffen en maakten mondmaskers bij de vleet. Helpende handen, maar ook traktaties en schenkingen allerhande overspoelden het ziekenhuis. Nog nooit was “een hart voor zorg” zo groot.

Voor meer info of vragen over het jaarverslag mail naar info@heilighartlier.be

©2020 Heilig-Hartziekenhuis - Alle rechten voorbehouden. - Website flavoured by eFlavours